Privatøkonomi

Bliv klogere på pension som selvstændig

Hvis du er selvstændig, er der er nogle lidt andre ting, som du skal tænke på i forhold til din pension. Dette er noget, som du vil blive præsenteret for i de nedenstående afsnit. Her vil der nemlig blive besvaret en række ofte stillede spørgsmål i forbindelse med pension selvstændige, så du kan blive klogere på, hvad du skal gøre som selvstændig i forhold til din pensionsopsparing.

Man sparer ikke automatisk op til pension som selvstændig

Når man er på arbejdsmarkedet, sparer man automatisk op til den pension, som man får ret til, når man når folkepensionsalderen. Sådan fungerer det dog ikke, hvis man er selvstændig. Som selvstændig har man ikke en arbejdsmarkedspension, hvilket betyder, at man ikke automatisk sparer op til sin pension, ligesom almindelige lønmodtagere gør.

Hvordan fungerer indbetalingen til ATP Livslang Pension?

Der er ikke noget, som fraholder dig fra at indbetale faste betalinger til ATP Livslang Pension. Når man vælger at indbetale til ATP Livslang Pension, lægger man penge til side, som man kan få til rådighed, når man når folkepensionsalderen.

Hvad hvis jeg vil oprette min egen pension?

Hvis du ønsker at oprette din egen pension, er det også en mulighed. Dette skal gøres gennem et pensionsselskab eller pengeinstitut. Når man vælger at oprette sin egen pension, hænger det ofte sammen med, at man ikke vurderer, at folkepensionen er nok til at opretholde ens levestandard, når man stopper på arbejdsmarkedet. Det er op til dig og en eventuel rådgiver at vurdere.

Hvad hvis jeg har sparet op via mit tidligere arbejde?

Hvis du i forvejen har en pension fra din tid som lønmodtager, kan du måske videreføre denne pension til din egen individuelle pension. Det er dog ikke noget, man kan sige på forhånd, hvorfor du skal kontakte dit pensionsselskab for at høre, hvorvidt det er muligt at videreføre den.

Skriv et svar