Økonomi i erhverv

Det betaler sig at spare på sygedagene

Det kan være en dyr fornøjelse for virksomheder at have deres medarbejdere hjemsendt. Det koster nemlig ikke bare sygedage, men kan mærkes på bundlinjen.

Når de ansatte er hjemme, mister virksomheden sin evne til at ’producere’ i samme omfang – upåagtet om der er tale om fysisk produktion, videns-produktion eller noget andet.

En medarbejder i sygesengen vil ikke kunne varetage sine normale opgaver, og det kan både forsinke egne og andres arbejdsopgaver.

Desuden vil en længerevarende sygemelding også koste tid i administration ift. godtgørelse for sygdomsforløbet og andet.

Sørg for gode rammer

Gode rammer er altafgørende for, at de ansatte ikke bliver syge. Der er flere ting, du kan gøre for at sikre optimale rammer.

Vær OBS på stress – Hvis der er noget, som koster langtidssygemeldinger, så er det stress! Stressforeningen har før offentliggjort undersøgelser, der viser at 10-12% af danskerne oplever alvorlig stress dagligt. Mange føler sig deciderede udbrændte!

Det er hverken godt for individet eller for virksomheden. Desværre er der ikke voldsom stor fokus på stressproblematikken fra politisk side, hvilket betyder, der ofte mangler rådgivning og hjælp til de meget stressramte. Som stressramt kan man godt få hjælp, og ellers kan man, som privatperson eller via virksomheden, søge professionel hjælp mod stress. Læs mere her.

Tænk på hygiejnen – I Danmark er vi generelt gode til at holde fokus på god hygiejne. Men forudsætningen for at nedbringe smitte på en arbejdsplads med mange mennesker er grundig erhvervsrengøring. Vi tænker næppe over det, men hver eneste gang vi rører ved de samme overflader eller hvirvler skidt og støv op, så stiger smitterisikoen. Derfor er en god rengøringsaftale vigtig for virksomhederne.

Husk desuden at opdrage de ansatte i, hvordan det forventes, man respekterer hygiejnen i netop jeres virksomhed. Det er vigtigt, at alle ansatte yder en indsats, så der ikke spredes bakterier unødvendigt.

Sørg for et godt arbejdsmiljø – Når man taler om arbejdsmiljø, er det både i fysisk og psykisk form, men begge er vigtige!

Sørg derfor for, at der er styr å f.eks. sikkerhed og ergonomi på kontoret. Men husk at en kantine med sund mad, medicinbold samt elastikker m.m. også er med til at holde de ansatte mere sunde.

I forhold til det psykiske arbejdsmiljø bør du sørge for, at der hersker motivation og god stemning på kontoret. Det gør der, når de ansatte udfordres og udvikler sig, samt trivslen og team-følelsen er høj.

Disse områder hænger naturligvis sammen med organisationskulturen, som er et større kapitel for sig.